Poradna lékaře


Nalezeno 2678 záznamů z celkového počtu 2678, zobrazeny 1. - 5.

[ 1 ]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11 

Dotaz:
Dobrý den, paní doktorko. Včera jsem si při odchodu z toalet na benzinové pumpě všimnul čerstvé a nezaschlé krve na klice dveří. Při odchodu jsem se toho, co bylo viditelné nijak zásadně nedotkl, při příchodu nevím, ale myslím, že také příliš ne. V každém případě jsem si po všimnutí si té krvavé skvrny ještě jednou umyl důkladně ruce mýdlem, které tam bylo k dispozici. Myslím, že jsem s tou krví, nepřišel příliš do styku, ale mám pár záděr a na hřebetech některých prstů exém, který sice není otevřenou ranou, ale dobrou kůží také ne. Jím jsem se ale s největší pravděpodobností krve nedotknul. Chtěl bych poprosit o radu, zda můžu být klidný, podle ostatních odpovědí doufám, že ano, nebo zda by bylo lepší to nějak řešit. Díky moc za odpověď. J.
Dobrý den, podle toho co píšete se bát nemusíte, riziko nákazy je minimální. Hezký den.
Dotaz:
Dobrý den paní doktorko, chtěla jsem Vás poprosit o názor. Jsem zdravotník a ošetřovala jsem pacientovi, narkomanovi s HCV, hluboké, mírně krvácející, chronické defekty. Při sundávání rukavic jsem si lehce sáhla potřísněnou rukavicí na povrchovou ranku na hřbetě prstu. Prasklinka je starší, titěrná, vel.2x3mm, v úrovní kůže, po popálení o horký hrnec, mírně zarudlá, ale ne přímo krvácející. Dle mého názoru tato situace není úplně jednoznačně riziková a k takovýmto situacím při častosti ošetřování nakažených pacientů může docházet poměrně často. Z Vaší praxe- myslíte, že mohu být klidná, nebo bych se měla testovat, hlásit událost etc..? Za Váš názor a čas předem velmi děkuji.
Dobrý den, moc děkuji za dotaz. Popisujete to naprosto správně a racionálně. Riziko přenosu je touto cestou doopravdy minimální. Muselo by dojít ke kontaktu s větším množstvím i Vaší krve. Ale chápu, že když se stará člověk o pacienty s VHC má mnohem větší šanci k nákaze než běžný člověk. Asi bych se pro Vaši stoprocentní jistotu nabrat nechala. Hezký den.
Dotaz:
Dobry den, mam mozna az precitlively dotaz. Muj tata si podal ruku s muzem, co bydli u nas ve vesnici na prani k novemu roku. On mel odreny prst s krvi (asi zaschlou). Tata si toho nevsiml. Pak si dal na ruku rukavici a drzel meho syna za ruku. Doma si rukavice sundal asel si umyt ruce mydlem, ale on na ruce krev otisklou nemel! Hrozi tu nejake riziko prenosu zloutenky nebo hiv? A pak druhy dotaz: kdyz tema rukama, jeste nez si je umyl,otevrel dvere klikou- mela by se nejak umyt nebo desinfikovat? Jsem vydesena !! Je vubec mozne se takto nakazit? Jenze to abych nosila desinfekci porad u sebe a kdyz nekomu podam ruku, tak nez sedotknu cehokoliv jineho, tak desinfikovat? Prosim jak to tedy je?dekuji
Dobrý den, nemusíte mít vůbec strach, žádné riziko přenosu touto cestou nehrozí. Hezký den.
Dotaz:
Dobry den uz 14 let ziju se zloutenkou typu c.lecil j sem se pomoci interferonu.ziju docela spokojeny zivot bez vetsiho omezeni.chtel jsem se zeptat nici me furt viris zloutenki ?a jakou asi clovek zivotnost po teto lecbe
Dobrý den, pokud to správně chápu, byl jste léčen interferonem a ta léčba proběhla úspěšně? Pokud ano, znamená to, že žádný virus již v těle nemáte a žloutenka Vás tedy již neničí a jste zdráv. Taky nevím v jakém stavu byly a jsou vaše játra, takže se k vašemu zdravotnímu stavu, nemůžu vyjádřit. Pokud léčba proběhla neúspěšně, to je věc jiná...hezký den.
Dotaz:
Paní doktorko, moc děkuji za přehledné a srozumitelné odpovědi. Dcera užívá s občasnými přestávkami nitrožilně pervitin skoro deset let, tak se dalo čekat, že to přijde. Je jí 26let. Asi před dvěma lety si nechala dělat testy v K-centru a výsledky byly v pořádku, ale dočetla jsem se, že ani to nemusí být rozhodující. Má sice podezření, že se nakazila před pár měsíci od jednoho kamaráda, ale to není jisté. V říjnu 2016 nastoupila už třetí léčbu v Bílé Vodě a tam jí zjistili vysoké jaterní testy. V listopadu jela do Opavy na podrobné vyšetření. V prosinci tam byla znovu pozvaná . Dozvěděla se, že má žloutenku typu C, genotyp 2 a sdělili jí, že se testy snížily o jednu jednotku.Také byla zapsána na léčbu interferonem. Ta ale prý proběhne, až dokončí léčbu v komunitě. V únoru 2017 je objednaná na fibroscan, né biopsii, nasala jsem to mylně. To pro vaši představu. Ještě bych měla pár otázek: 1. Pokud by úspěšně proběhla léčba interferonem, pak už by určitě játra měla šetřit. Dá se předpokládat poškození jater? 2. Byla jí doporučena dvoukombinační léčba interferonem. Dočetla jsem se, že od ledna 2015 se už používá léčba trojkombinační, která je kratší a nemá tolik vedlejších účinků. Je to tak i v praxi? 4. Četla jsem i nejnovější studii, že se od léčby interferonem ustupuje a léčí se bez interferonu. Zatím jen závažné případy, ale doporučuje se rok dva počkat, protože vedlejší účinky léčby interferonem mohou mít i trvalé následky /např. poruchy štítné žlázy, špatný krevní obraz, únavový syndrom apod/. Jaký názor na to máte vy? Moc díky za zodpovězení otázek a jestli by Vám to nevadilo, v únoru bych se zase ozvala, až budeme vědět víc /fibrózu a zjistím od dcery virovou nálož/. Ještě bych vám chtěla vyjádřit obdiv, s jakou trpělivostí neustále dokola vysvětlujete lidem, že se nemohou nakazit. Ty jejich "příběhy" jsou kolikrát k zasmání. Na závěr Vám přeji hezké a klidné Vánoce. S pozdravem Olga J.
Dobrý den:-), moc děkuji za krásnou zprávu a také zpětnou vazbu:-), udělala jste mi radost:-). Tak to jsem ráda, že jde na fibroscan...od toho se vše odvíjí. Podle toho co píšete, nákaza nejspíše proběhla v nedávné době a dá se očekávat, že fibroscan dopadne dobře, že nebudou známky fibrózy. Také je stále ještě možnost, že nelhala a kdyby se nekazila v říjnu 2016, je stále ještě možnost, že se spontánně uzdraví a nepřejde do chronického stádia. Jinak v tomto případě (zdravý, mladý člověk s dobrým fibroscanem) se ve většině případů doopravdy léčí stále ještě interferonem. Genotyp 2 je v ČR hodně vzácný, jsou jen ojedinělé případy a u uživatelů drog je nejčastější spíše genotyp 3 a i ten se léčí interferonem ve dvojkombinaci. Ta trojkombinace, o které píšete je pouze pro genotyp 1. Léčba chronické virové hepatitidy C je strašně složitá :-). A naprosto souhlasím s tím, že pokud bude fibroscan v pořádku, je možnost počkat, až bude bezinterferonová léčba pro všechny:-). Uvidíme podle výsledků fibroscanu. Jo a pokud léčba interferonem proběhne úspěšně, játra mají úžasnou regenerační schopnost, šetřící opatření jsou určitě vhodná, zejména pokud má Vaše dcera takovou minulost. Také přeji krásné vánoce, držím palce a budu se těšit na další dotazy:-)., hezký den.
Vítězím nad hepatitidou C

Centra léčby

Hledáte pomoc? Vyhledejte si na mapce nejbližší centrum léčby hepatitidy C.

Poradna lékaře
Soutěžte s námi
Soutěž o lékárničku

Soutěž o lékárničku

Platnost: 1.4. - 30.4.2017

V dubnové soutěži můžete vyhrát lékárničku.

Videorozhovor
Trojkombinační léčba pro pacienty, kteří nebyli dříve léčeni

Trojkombinační léčba pro pacienty, kteří nebyli dříve léčeni

Jaké jsou moderní možnosti léčby virové hepatitidy? O tom jsme si povídali s prof. MUDr. Petrem Husou, CSc.

Anketa

Zajímáte se o hygienické podmínky ve škole svých dětí?