Dary moře aneb Skrytá prázdninová nebezpečí

Konzumace tzv. mořských plodů je pro mnoho lidí příjemnou součástí dovolené. Jenže ne vždy to končí bez problémů.

Dary moře aneb Skrytá prázdninová nebezpečí
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Konzumace tzv. mořských plodů je pro mnoho lidí příjemnou součástí dovolené. Jenže ne vždy to končí bez problémů. Co nám tedy kromě zranění klepetem od kraba či žahnutí od medúzy či sépie může od obyvatel moře hrozit?

Strávníci, pozor!

Asi nepřekvapí, že mořské plody mohou přenášet různá onemocnění. A protože se živí planktonem, s ním mohou spolykat i různé bakterie a viry, které zase na nich parazitují. Tyto bakterie mohou produkovat toxiny a poté způsobit různě závažné zažívací problémy strávníkům. K virovým nákazám se řadí i viry žloutenky.

Žloutenka na číhané

Mořské plody mohou být kontaminovány odpadní vodou, která obsahuje viry žloutenky typu A a E. Oba druhy virů jsou vylučovány stolicí, čili rizikem nákazy jsou špatné hygienické podmínky a nedostatečné návyky či nedostačující kuchyňské zpracování. Proti žloutence typu A existuje očkování, proti typu E bohužel ne – a právě jeho průběh může být poměrně závažný. Oba viry jsou si v klinickém obraze podobné.

Objevit se může:

  • únava,
  • teploty,
  • ztráta hmotnosti,
  • zežloutnutí kůže,
  • tmavá moč či světlá stolice.

Pár dobrých rad

  • Nakupujte dary moře jen u důvěryhodných obchodníků.
  • Pokud možno je nejezte nikdy syrové.
  • Mořské plody se rychle kazí – vyhněte se podezřele zapáchajícím kusům.
  • Uchovávejte je v chladnu, ideálně při teplotě 4 stupně Celsia. Zchlaďte je co nejdříve po nákupu.
  • V domácích podmínkách je ideální skladovat zmrazené mořské plody po dobu maximálně 3–4 měsíců.
  • Tepelně zpracované plody uchovávejte v chladu po dobu 1–4 dnů.
  • Bakterie a viry lze zničit vařením při 90 stupních Celsia po dobu 90 vteřin.
  • Nezapomeňte, že vařením se nezničí již vytvořené toxiny!

(vav)

Zdroj: www.bccdc.ca

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 1

Čtěte také

Enzym může vysvětlit přeměnu jater v tukovou tkáň virem žloutenky C

Enzym může vysvětlit přeměnu jater v tukovou tkáň virem žloutenky C

Žloutenkou se můžete nakazit i při jedení oříšků

Žloutenkou se můžete nakazit i při jedení oříšků

Játrům žloutenkářů marihuana nesvědčí

Játrům žloutenkářů marihuana nesvědčí

Nechtěný suvenýr z Thajska: virová hepatitida C

Nechtěný suvenýr z Thajska: virová hepatitida C

Zdroj nákazy se u žloutenky nemusí vždy podařit vypátrat

Zdroj nákazy se u žloutenky nemusí vždy podařit vypátrat

Kofein jako lék pro játra

Kofein jako lék pro játra
Vítězím nad hepatitidou C

Centra léčby

Hledáte pomoc? Vyhledejte si na mapce nejbližší centrum léčby hepatitidy C.

Poradna lékaře
Soutěžte s námi
Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Platnost: 1. 1. - 31. 1. 2019

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá.

Videorozhovor
Trojkombinační léčba pro pacienty, kteří nebyli dříve léčeni

Trojkombinační léčba pro pacienty, kteří nebyli dříve léčeni

Jaké jsou moderní možnosti léčby virové hepatitidy? O tom jsme si povídali s prof. MUDr. Petrem Husou, CSc.

Anketa

Zajímáte se o hygienické podmínky ve škole svých dětí?