Vegetariánem se nemusíte stát ani po onemocnění jater

Jednou z častých starostí pacientů po prodělané jaterní nemoci je, zda si zase pochutnají na masu. Přece jen játra při této nemoci dostala hodně zabrat…

Vegetariánem se nemusíte stát ani po onemocnění jater
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Jednou z častých starostí pacientů po prodělané jaterní nemoci je, zda si zase pochutnají na masu. Přece jen játra při této nemoci dostala hodně zabrat…

Každého z nás může postihnout některé jaterní onemocnění – například žloutenky, mononukleóza, žlučníkové nemoci, jaterní cirhóza a mnoho dalších. Když člověk překoná onemocnění a cítí se už zdráv, musí i přesto jídelníček uzpůsobit uzdravujícím se játrům. Obvykle by tato jaterní dieta měla trvat alespoň jeden rok po onemocnění jater.

Maso ano, ale…

Protože uzdravující se játra nedovedou dostatečně odbourávat zplodiny bílkovin z masa a tuků, musíme jim přizpůsobit druh a úpravu masa. Nejvhodnějšími druhy masa jsou masa libová, málo tučná. Taková jsou kuřecí, krůtí, králičí, netučné maso vepřové, hovězí, ryby, jako např. kapr, štika, pstruh. Mezi vhodné vnitřnosti patří játra, slezina, ledviny, jazyk. Nemusíme se vyhýbat ani některým uzeninám. Neškodná pro játra je debrecínka, šunka a podobné nemastné a nekořeněné uzeniny.

Zapomeňte na přemíru tuku

Jaterní dieta by naopak neměla obsahovat pochoutky z tučných mas. Tučná masa jsou z husy, kachny, tlusté maso vepřové, hovězí, bůček, skopové, slepičí a samozřejmě uzené. Málokdo ví, že i některé ryby jsou velmi tučné, a proto se nedoporučují. Takový je oblíbený losos a tuňák, které tedy z jídelníčku vynecháváme. Také vnitřnosti, jako je mozeček a brzlík, vynecháváme. Samozřejmostí je alespoň rok bez mastných, hodně kořeněných uzenin – klobásy, salámy, paštiky.

Vařte, duste, pečte

I když je to nepříjemné, člověk po jaterním onemocnění by si neměl alespoň jeden rok pochutnávat na dobrotách z grilu. Další nevhodnou úpravou masa je smažení na oleji, másle, sádle, ve fritovacím hrnci. Naopak je doporučené maso vařit, dusit, a když smažit, tak na suché pánvi nebo péct na sucho v troubě. Pozor si musíme dávat na to, čím maso kořeníme. Nejvhodnější je kmín, majoránka, bazalka, libeček a podobně. Nevhodná jsou ostrá koření – chilli, pepř, sójové omáčky, pálivá paprika a jiné.

(syna)

Zdroj:
gastro-server.com
mineralfit.cz

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

Šance na zvládnutí hepatitidy? Jedině bez alkoholu a drog!

Šance na zvládnutí hepatitidy? Jedině bez alkoholu a drog!

Žloutenka typu B – nejste v ohrožení?

Žloutenka typu B – nejste v ohrožení?

Onemocnění jater u dětí aneb Signály pro vnímavé rodiče

Onemocnění jater u dětí aneb Signály pro vnímavé rodiče

Vyčerpání při žloutence typu C: víme, co dodá energii

Vyčerpání při žloutence typu C: víme, co dodá energii

„Céčko“ umí odhalit už běžná preventivní kontrola

„Céčko“ umí odhalit už běžná preventivní kontrola

Žloutenka typu C: chudokrevnost bývá častá

Žloutenka typu C: chudokrevnost bývá častá
Vítězím nad hepatitidou C

Centra léčby

Hledáte pomoc? Vyhledejte si na mapce nejbližší centrum léčby hepatitidy C.

Poradna lékaře
Soutěžte s námi
Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Platnost: 1. 1. - 31. 1. 2019

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá.

Videorozhovor
Trojkombinační léčba pro pacienty, kteří nebyli dříve léčeni

Trojkombinační léčba pro pacienty, kteří nebyli dříve léčeni

Jaké jsou moderní možnosti léčby virové hepatitidy? O tom jsme si povídali s prof. MUDr. Petrem Husou, CSc.

Anketa

Zajímáte se o hygienické podmínky ve škole svých dětí?