Čtyři dietní mýty spojené a hepatitidou C

Mytické příběhy provázejí lidstvo již od nepaměti. Mohli bychom si myslet, že v dnešním světě neobstojí, opak je však pravdou. Mnoho pověstí a zkazek stále přetrvává. Mimo jiné i ty, kde hlavní roli hraje žloutenka typu C.

Čtyři dietní mýty spojené a hepatitidou C
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Středobodem jsou játra

Téměř všechno, co jsme schopni spolknout a strávit, určitým způsobem ovlivňuje naše játra. Obzvláště pak ta zasažená virovým „céčkem“. Nevhodné potraviny mohou postiženým jaterním buňkám značně přitížit. Pro úplné uzdravení je proto nutné změnit i samotný jídelníček. V populaci však stále kolují „legendy“ o tom, které potraviny jsou vhodné, a které naopak ne. 

Mytická čtyřka

  1. Polévky jsou zdravé. Domácí vývary jsou velmi výživné pro tělo a šetrné k trávicímu systému. Většina kupovaných polévek však obsahuje příliš mnoho sodíku. Ten může být pro lidi s pokročilou hepatitidou C značně škodlivý, obzvláště při již existující cirhóze. Doporučená denní dávka sodíku je v tomto případě 500–1 000 mg. Bohužel většina polévek již v jedné porci toto doporučení překračuje.
  2. Sklenka vína neuškodí. Lidé konzumují víno kvůli tomu, že jim chutná, pomáhá jim relaxovat a v malém množství chrání kardiovaskulární systém. Avšak pro „céčkaře“ není alkohol vhodný ani v minimálním množství. Lidé s chronickou hepatitidou by se tak měli pití úplně vyhnout. Konzumace alkoholu totiž značně urychluje poškození jater a rozvoj cirhózy.
  3. Maso játrům přitěžuje. Zejména v tomto případě platí: všeho s mírou. Je pravda, že vysoká spotřeba masa může organismu spíše uškodit. Na druhou stranu bílkoviny v něm obsažené pomáhají s regenerací jaterních buněk. Experti doporučují příjem 60–120 g bílkovin denně. Kromě rostlinných zdrojů není problém konzumovat malé porce ryb, drůbeže a libového masa. Nevhodnou volbou jsou naopak tučné, uzené či jinak zpracované výrobky, drůbeží kůže a vnitřnosti.
  4. Kofein nutno vyřadit. To platí v případě energetických nápojů. Naopak káva nebo zelený čaj pomáhají. Výzkum ukázal, že pravidelný příjem těchto oblíbených nápojů zpomaluje množení viru, oddaluje vznik jaterní cirhózy a chrání játra před vznikem zhoubných nádorů.

Postoje se mění

Odborníci upravují názory na správnou výživu poměrně často. Dříve vychvalované ztužené tuky nyní značně utrpěly na své dobré pověsti a naopak vajíčka se stala základem zdravé stravy. Proto je třeba brát výživová doporučení s určitou rezervou. Drtivá většina expertů však potvrzuje, že alkohol či vysoký příjem sodíku poškození jater značně zhoršují. Naopak pravidelným příjmem kávy, zeleného čaje a malého množství masa můžete tomuto orgánu prokázat velkou službu.

(holi)

Zdroj: www.hepatitiscentral.com

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

Poškození jater si můžete, ale nemusíte zavinit sami

Poškození jater si můžete, ale nemusíte zavinit sami

Trojitá léčebná síla si poradí s hepatitidou C

Trojitá léčebná síla si poradí s hepatitidou C

Žloutenka může doprovázet celou řadu nemocí, nejen poškození jater

Žloutenka může doprovázet celou řadu nemocí, nejen poškození jater

Játra v ohrožení: jak poznat problém

Játra v ohrožení: jak poznat problém

Nebezpečí jménem alkohol ničí játra potichu

Nebezpečí jménem alkohol ničí játra potichu

Mám žloutenku! Nebo ne?

Mám žloutenku! Nebo ne?
Vítězím nad hepatitidou C

Centra léčby

Hledáte pomoc? Vyhledejte si na mapce nejbližší centrum léčby hepatitidy C.

Poradna lékaře
Soutěžte s námi
Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá

Platnost: 1. 1. - 31. 1. 2019

Nyní na webu žádná soutěž neprobíhá.

Videorozhovor
Trojkombinační léčba pro pacienty, kteří nebyli dříve léčeni

Trojkombinační léčba pro pacienty, kteří nebyli dříve léčeni

Jaké jsou moderní možnosti léčby virové hepatitidy? O tom jsme si povídali s prof. MUDr. Petrem Husou, CSc.

Anketa

Zajímáte se o hygienické podmínky ve škole svých dětí?